pokličite nas zdaj 041 667 254

Spletno mesto www.implantati.eu za svoje delovanje, nenehno izboljševanje uporabniške izkušnje in spremljanje obiskanosti uporablja piškotke.

Z obiskom tega spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij o piškotkih in nastavitvah

Strinjam se

IMPLANTOLOGIJA ŽARGI

Jurij Žargi, dr.dent.med.

Zdravljenje zob

Zdravljenje granuloma

Kaj je granulom?
Vsak zob ima vsaj en zobni kanal, največ pa štiri. Kanali zoba segajo od centralnega dela zoba do konca zobnih korenin, kjer se z majhno odprtinico odpirajo proti okolni kosti. Vsak kanal vsebuje živec, ki oživčuje zob. Po živcu se vnetje širi iz ustne votline in doseže majhno odprtinico na koncu korenine. Ko vnetje prestopi odprtinico in nastane granulom (vnetje v kosti okoli korenine zoba), takrat začne zob boleti. Endodontski postopek zdravljenja zoba torej zajema odstranitev vnetega živca in mehansko in kemično obdelavo zobnega kanala ter medikamentozno zdravljenje granuloma. Kadar posameznik začuti bolečino v zobu ali pa ima globoko luknjo, je potrebno določiti ali je potreben postopek zdravljenja kanala zoba. Ko se pojavi bolečina, ki je simptom obolenja zobnega kanala, je pomembno, da se čimprej obišče zobozdravnika. Najprej bomo naredili rentgenske slike, s pomočjo katerih bo mogoče ugotoviti, kako poškodba. Luknja se pogosto nahaja v bližini pulpe in je pulpa že okužena. V tem primeru bo postopek zdravljenja kanala zoba odpravil bolečino in odstranil okuženo tkivo. Če ne boste zdravili okužbe zoba, lahko pride do izgube zoba, v tem primeru pa boste potrebovali zobni vsadek ali zobni mostiček.


Postopek zdravljenja
Postopek zdravljenja se začne z odstranjevanjem poškodovanih delov zoba. Postopek izvajamo v lokalni anesteziji, tako da zdravljenje kanala zoba ni boleče. Odstranimo vso vneto in prizadeto živčno tkivo iz zobnih kanalov. Ko je tkivo pulpe zoba odstranjeno, zobozdravnik nekoliko razširi kanal zoba, s tem odstrani morebitni preostalo okuženo tkivo, kanal pa je tako pripravljen za polnjenje. Notranjost zoba se tudi kemično razkuži. V kanale vstavimo zdravilo na bazi kalcijevega hidroksida ali antibiotično pasto. Zdravilo zamenjamo po približno tednu dni pustimo jih učinkovati zopet en teden in če je vnetje pozdravljeno, je sedaj zob pripravljen za polnjenje.  Kanale zopet očistimo in razkužimo, nato napolnimo z materialom podobnim gumi, ki se imenuje »gutta-percha« in predstavlja dokončno polnitev kanalov. Preostalo odprtino v zobu zapremo z začasno zalivko. Pri naslednjem obisku preverimo uspešnost polnitve z rentgensko sliko in vam vstavimo stalno plombo ali zob ojačamo z zatičem in prevleko.


Bolečina med in po zdravljenju
Za zdravljenje zobnega kanala po krivem velja, da je boleče. Bolečino povzroča vnet živec, ki pa ga s postopkom zdravljenja odstranimo. Tako odpravimo bolečino, ki jo povzroča poškodovan zob in odstranimo okuženo tkivo. zob pa prekrijemo s plombo zobno prevleko. Zob na kateremu je bil izveden postopek zdravljenja zoba, ne bi smel povzročati bolečine in mora biti strukturno močan. Bolečina po postopku je možna, a mine v dnevu ali dveh in ni zelo močna

Zobna ordinacija

zobozdravnik s koncesijo zzzsZobna ordinacija ima koncesijo ZZZS za opravljanje zobozdravstvenih storitev

zobozdravstvena ordinacija

Implantologija Žargi

Peričeva ulica 31

1000 Ljubljana

Pokličite:041 667 254


Prikaži večji zemljevid

 

Beljenje zob
Naredite nekaj zase
poskrbite za svoj
BEL NASMEH.

Preberi več...

 

Implantologija
Zobje predstavljajo
pomemben dejavnik
v našem življenju...

Preberi več...

 

Zobozdravstvo
Pomagamo vam ohraniti
zdrave in bele zobe
vse življenje...

Preberi več...